Svampkurser mm

Augusti-september 2018

Det blir flera kurser detta året och allt eftersom platserna fylls så publiceras tider och platser här för intresserade.
Eftersom det varit ovanligt torrt hittills i år med undantag av juni-juli med god tillgång på många arter men torkan har gjort att det aldrig blivit några volymer. Nästan samma erfarenheter har de flesta svampkonsulenterna i Sverige med undantag för vissa lokala platser.
Rent generellt så har det varit ett kantarellår och ett karljohanår hittills. Själv har jag funnit
t o m 22 augusti 81 svamparter förutom alla möjliga broskingar, noppingar, slemsvampar mfl
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Tips till exkursionerna: Klädsel: Oömma kläder som smiter åt kring hals, handleder och fötter, pga att fästingarna inte ska krypa in, men nu är det torrt och där vi kommer att vara, är risken liten. Vattentäta/säkra skor, stövlar OK, men inte så bekväma. Ta med en korg, ev en tygpåse, lämplig kniv, gärna en svampkniv med borste i ena änden för att putsa bort skräp, jord mm. Svampar ska ligga luftigt och rensas på plats. Återkommer med fler detaljer...

Nyttig information kan ses här. Klicka på resp bildmaterial så blir det större och läsvänligt.


Eftersom en stor del i målsättningen med att vara svampkonsulent är att vara folkbildare och rådgivare förutom att vara mycket intresserad av ett så stort och omfattande ämne så vill jag gärna uppfylla de kriterierna och slår samman dem i min verksamhet både semiprofessionellt och som hobby som dessutom hjälper mig i min akvarellutövning på lite sikt.

Mer information kommer efterhand –  men nu börjar snart kursverksamheten i Malmö.
Nu är en kurs klar för privatpersoner som vill få en annorlunda upplevelse i skånska skogar och fält... Vi har inte samma svampbestånd som andra landskap pga att våra svampar helt enkelt kräver lite andra betingelser för att leva. Men det betyder inte att det är magrare här. Som i rubriken intill redovisar jag bara en del av fynden i Käglinge Naturområde och andra naturområden hyser andra träd och svampar. Svampar är som bekant knutna till olika ”förna”, dvs lever på olika slag av näring, ibland som parasiter, ibland nedbrytare och ibland som mykorhizzasvampar i symbios med olika träslag – och träslagen är mycket lika över hela Sverige. Men jordmånen kan vara annorlunda med olika surhetsgrad och mineralhalter.

 
Studieförbundet Vuxenskolans nybörjarkurs börjar den ?? september med 8+6 träffar varav 2 kommer vara ute i terrängen där jag i förväg kontrollerat om det finns svamp. Det finns alltid svamp men inte alltid dem vi brukar vara mest intresserade av. Årets ”boom” var 3-4 veckor för tidigt men det finns alltid eftersläntrare. Somliga svamparter har två fruktperioder.

Studieförbundet Vuxenskolans adress:
Grynbodgatan 20, 211 33 Malmö
Telefon: 040-10 01 60 | E-post: malmo@sv.se |   www.sv.se/Malmo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar