Akvareller

Lite historik: Som så många andra med naturlig fallenhet för bilder, färger, former men som aldrig förverkligat några planer av konstnärlig art, så slog mig tanken (i december 2012) – varför inte ta upp den sidan av ens arv och medfödda lust, särskilt nu när jag tar mig mer tid till personliga intressen? Då var idén självklar när det gäller det årliga julkortet och ganska många av mina bästa vänner och kunder fick ett unikt kort, handmålat. Det har jag aldrig tidigare gjort. Nu hade jag lite mer tid men det blev ändå ganska stressigt mot slutet. Perfektionisten slog till och jag hade inte mage att skicka halvbra kort...
     I januari dök tanken upp att kanske ta en kurs för nybörjare, vilket inte är så lätt, för nybörjare är jag verkligen inte utom tekniken som jag inte visste något om mer än sådant som sammanfaller med vanligt målande med vattenfärger. Började söka på nätet efter kurser och helgkurser. Tyckte (låter snorkigt) att de flesta konstnärerna saknade den där professionella känslan och handlaget. Ringde till min hustrus gamla kursledare, Lolo Tillberg, som jag tyckte verkade kunnig (säker hand, träffsäker färgkänsla), men hon har slutat med den verksamheten men gav mig ett namn som hon rekommenderade. När jag såg dennes bok för nybörjare så blev jag entusiastisk. Precis så, så som Johan Ramberg målade, skulle jag vilja hantera papper, färg och vatten. Ringde upp men såg av hemsidan att det var två års väntetid. Begriper varför – men jag brukar ha tur med fickparkeringar och fick veta att ett återbud hade inkommit. Anmälde mig genast.
     Det var så det började på allvar i februari och sedan dess har jag säkert gjort ett 130-tal bilder eller snarare övningar där ingen är riktigt dålig (i mina ögon) men ingen är perfekt heller. Några är faktiskt inte så dumma. Det ska nog till minst 500 innan allt eller det mesta stämmer...I så fall lär det dröja minst 18 månader innan åtminstone en akvarell är riktigt bra (tills Johan R eller någon annan) visar att jag ska göra 5000 till. Men eftersom jag är en maratontyp så skrämmer mig inte siffran. Jag älskar träning och jag älskar att öva, det är ingen börda. Det är väl snarare våndan att välja vilket man vill visa jag inte tycker om. Men jag har hört att de flesta – även riktiga konstnärer – velar fram och tillbaka i sina presentationer. Det finns ytterligare en faktor att ta hänsyn till: Måste man visa sina alster överhuvudtaget? Jag har valt att visa min utveckling här eftersom det ändå bara är en personlig blogg där jag i viss mån utlämnar mig själv. Det är fritt att läsa, tycka och kommentera.
Mars, april: Olika övningar från mitt favoritmotiv just nu. Pileallén Öster om Glostorps kyrka:Ytterligare 12 är gjorda men ganska lika dem som visas här. Jag har svårt att begränsa mig, antagligen ett personlighetsdrag men jag ska fortsätta att öva. Klicka på resp bildserie så blir den större...
Maj: Här är några försök efter en kurs med Johan Ramberg. Inte alls nöjd för det är svårt att måla utomhus, en helt ny erfarenhet som har full tillgång till en välutrustad ateljé eller snarare verkstad med alla tänkbara hjälpmedel. Det gäller att öva mer helt enkelt.

4 juni: Min första akvarell sitter nu inom glas och ram, får se hur länge... Ganska nöjd men jag kommer att göra fler varianter av samma motiv. Cyklisterna är med för att de var där i verkligheten och skogen får mer liv denna tidiga novemberdag en kylig morgon med motljus där vi var några terrängcyklister nära Fjällfotasjön utanför Svedala. Vet inte om några rådjur hade varit lika bra, men inte lika originellt.

Juli/augusti: Här kommer löpande akvareller som jag både kan vara nöjd med men också missnöjd med. Här följer några alternativ från södra Kosterön med utsikt från en av de grundare klipporna. Målades under två dagar i juli/aug 2013. Varje målning tog ca 2 timmar i genomsnitt. Vad tycks?











Augusti–september: En rad svampillustrationer fullbordades och min tanke var att kanske göra en  affisch som svampintresserade ville köpa men tanken har mognat och det kanske blir något annat av det hela. Kanske en broschyr som visar svampar i Käglinge Naturområde som man kan förvänta sig att hitta om man är uppmärksam. Har dock funnit 135 arter varav ca 35 är ätliga men många av dem bara i mycket små bestånd och omöjliga för den oinvigde att hitta. Här kommer ett bildspel på Vimeo som kan vara intressant för svampälskaren: Klicka på https://vimeo.com/72648808
En resa till Italien den 22 september var tänkt att bidra med några akvareller men jag är alldeles för osäker att måla utomhus och valde istället att dokumentera några motiv som skall färdigställas i höst när kylan och stormarna kommer. Samtidigt kommer jag att minnas allt fint vi upplevde och alla sagolikt vackra platser vi besökte. Riva del Garda, Limone, Padova, Verona, Ferrarra och Venedig där jag fann en akvarell som avslöjar lite av tekniken att utesluta onödiga detaljer, den ska jag studera noggrannt och försöka härma.
      Några fler svampakvareller typ pedagogiska som jag inspirerats av Lennart Hansson, grafisk formgivare, kalligraf, pensionär och numera konstnär med olika tekniker.
 Här har jag försökt måla skissartat men lyckas inte riktigt.
Den ludna vitriskan nedan är på ett sätt betydligt bättre men ungefär så har jag alltid illustrerat och vet inte om jag ska ge upp det maneret för jag gillar det själv. Men det ska komma fler övningar framöver på svåra motiv och då ska det visa sig om jag kan minimalisera motiven.



Några blomsterförsök: 

Nu har jag under mer än ett halvår producerat många akvareller mer eller mindre lyckade. Det bästa är att säkerheten har blivit allt bättre vilket innebär att jag gör färre nya ommålningar eftersom jag lärt tekniken att ”rädda bilden” utan att göra om allt från början. Under den kalla hösten och vintern har jag med förkärlek målat blomstermotiv och vårmotiv. Gärna i deras naturliga miljö, visserligen ganska traditionellt men ändå på något sätt personligt. Vill inte härma kända akvarellisters arbeten även om jag tycker om dem. Jag vill inte vara en kopia av någon vilket jag inte heller skulle vilja vara. Här nedan följer några collage av blommor både vilda och odlade. Här kommer det bli många i framtiden eftersom det är ett område jag tycker om att avbilda. 
Klicka på resp bild så fyller de bildrutan.

Några exempel på kyrkor i och nära Oxie härad (av 27 är 7 klara): 

Några gårdar runt Käglinge... och vårblommor
  

Hittills över 40 svampakvareller, publiceras försommaren 2015:















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar